Peuterdans ouder en kind

Samen bewegen is gezond en verdiept de relatie

Educatief peuterdansen verbetert;

  • sociale interactie
  • sociale vaardigheden
  • motoriek
  • conditie
  • spraakontwikkeling
  • geheugen
  • luister en taalvaardigheden
  • hechting tussen ouder en kind

Ouder en kind peuterdans is een uniek samenspel tussen volwassen (meestal ouders of grootouders) en jonge kinderen van twee tot vier jaar. Samen ervaren ze ontspanning, gezelligheid en leuke uitdagingen via dans, muziek, aanraking, yoga, liedjes en rijmpjes. En dat maakt peuterdans tot een geweldige situatie. Jonge kinderen die in een uitdagende en toch veilig georganiseerde omgeving hun grenzen mogen verkennen in combinatie met volwassenen die op hun beurt weer mogen genieten van de speelvreugde. De kinderen oefenen zowel hun motorische, sociale en taalvaardigheden en de volwassenen stimuleren, begeleiden en zorgen ervoor dat alles veilig blijft. Vooral voor peuters die sociaal of motorisch een steuntje in de rug kunnen gebruiken is dit een unieke manier om te oefenen in zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

In een sfeervolle verwarmde ruimte gaan de peuters al zingend en dansend kennis maken met hun eigen lichaam en verschillende bewegingsvormen, ritmes en materialen. Elke les is pedagogisch onderbouwd en heeft een vaste opbouw van zittende bewegingen, staande bewegingen, bewegen door de ruimte samen en alleen, liggende oefeningen en kinderyoga.  De peuters worden welkom geheten door Ozzie het egeltje die er iedere les voor zorgt dat de peuter zich snel op zijn gemak zal voelen. Op speelse wijze stellen de peuters zich voor aan elkaar en tussendoor bewegen, dansen, zingen en maken we muziek met instrumenten.

Ouder en kind peuterdans is een verrijking voor de lichamelijke en geestelijke ontspanning.

Herhaling van de bewegingen is belangrijk voor de motorische en geestelijke ontwikkeling van kinderen en ze vinden het leuk! Menig ouder kan nog nagenieten van hun kind die thuis het geleerde vol enthousiasme laat zien of horen. Er is ruimte voor eigen inbreng, fantasie en creativiteit van de kinderen en deze wordt op natuurlijke wijze aangewakkerd door wat zij elkaar zien doen. De lessen worden afgesloten rustig zittend in een kring waar de toverdoos nog een extraatje heeft om tot nieuwe ontdekkingen te komen. De kinderen kunnen na afloop nog wat drinken en met elkaar spelen.

Lesduur

Een les duurt 60 minuten. De afwisseling van activiteiten in de lessen zorgt ervoor dat de peuters het goed vol kunnen houden en dat er voor. ieder kind iets bij is wat zij leuk vinden. Er wordt ook rekening gehouden met zowel het groepsproces als de individuele behoeften van rust/ruimte en activiteit. Mocht je kind behoefte hebben aan meer stilte dan is er de mogelijkheid om zich even terug te trekken in de wachtruimte.

Als dan ná een uurtje de les wordt afgesloten met het ritueel van de knuffelslang en toverdoos gaan de peuters en ouders lachend en voldaan weer naar huis.

En zo komt alles samen. Een stimulerende omgeving waarin interactie tussen kinderen onderling en de betrokkenheid van hun verzorgers, uitmondt in bewegen met plezier. 

Dus twijfel niet om door te gaan of te beginnen om met jouw kind in beweging te komen.

Woon je in een dorp/ kleinere stad en ben je niet in de gelegenheid om naar peuterdans toe te komen? Stel (samen met andere ouders) een groep van ongeveer 10 peuters samen, zoek een geschikte ruimte in uw woonplaats en ik kom tegen betaling een aantal keer met de kinderen dansen op een afgesproken tijdstip!

Ook steeds meer mensen weten me te vinden voor hun aanbod voor peuters tijdens evenementen. Wanneer je dan over een geschikte ruimte beschikt, kom ik langs om met de peuters te dansen!

De lessen worden gegeven door Esther Nent